[...] gdyż wyniki większości badań wskazują, że nie powoduje spadku stężenia testosteronu w ustroju. W dobrze kontrolowanych warunkach nie wykryto znaczącego wpływu spożycia białka sojowego lub izoflawonu na stężenie testosteronu, stężenie SHBG (globuliny, która wiąże testosteron, sprawiając, iż jest nieaktywny), wolny testosteron. Jedyna [...]
[...] zwrócić większą uwagę na to co kupujesz. Jeżeli już chcesz wybrać produkt, to najlepiej jakby to było białko serwatkowe, np. koncentrat lub izolat w sytuacji, gdy masz np. nietolerancję laktozy. Raczej bym unikał produkty z dodatkiem białka roślinnego, np. pszeniczne, które czasami jest dodawane. Dlatego też polecam czytać składy produktów.
[...] i przyspiesza pojawianie się aminokwasów w krążeniu. Ser Cheddar czy mleko? Celem tego badania było scharakteryzowanie odpowiedzi aminokwasowej po spożyciu 65 g (20 g białka) sera Cheddar, ilości protein mogących zwiększać stężenie aminokwasów we krwi. Badani spożywali 370 ml mleka lub ser Cheddar, które dostarczały tyle samo białka w [...]
Jeszcze 10 lat temu zapewnienia, iż białka serwatkowe są zdrowe, brano tylko za marketing. Działo się tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system [...]
Przecież masz wyraźnie napisane ile jest białka w odżywce białkowej, oraz niższej jaką jest zawartość białka serwatkowego w produkcie w stosunku do innych jego składników. Odżywka białkowa to nie tylko białko serwatkowe, ale również emulatory, słodziki, barwniki. Poza tym, sugeruję zwrócić uwagę na to, czy podana ilość białka w odżywce białkowej [...]
BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni. Szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). Białka mleka i jajka są bogate w aminokwasy rozgałęzione, dlatego w pewnych aspektach przewyższają one produkty [...]
odzywka bialkowa sama w sobie jest juz produktem lekkostrawnym. Białka serwatkowe, podane w formie płynnej, rozpuszczone, jest to juz bardzo duze ulatwienie, jezlei chodiz o prace ukladu pokarmowego.Wystarczy porownac tutaj prace, jaka musimy wlozyc w trawienie miesa, ktore moze zalegac nam na kiszkach nawet do 6 godzin. W przypadku WPC, tutaj nie [...]
Izolat białka serwatkowego jest produktem, który ma na celu zwiększenie ilości spożywanego białka w diecie. Uznawany jest za suplement diety, gdyż wzbogaca dietę właśnie w białko ułatwiające odchudzanie i budowanie czystej masy mięśniowej. Dzięki jego naturalnemu pochodzeniu może być traktowany jako mleczny produkt spożywczy. Serwatka Mleko [...]
[...] niezbędnych tłuszczów (z grup wielonienasyconych omega-3/6 i jednonienasyconych omega-9, nasyconych itd.), protein (indyk, kurczak, wołowina, ryby, migdały, orzechy, białka serwatkowe) ani innych składników potrzebnych sportowcom? „Zyskasz płaski brzuch i zredukujesz masę ciała” - raczej pozbędziesz się mięśni, co spowoduje, że wpadniesz [...]
niekoniecznie, wazne jest rowniez to czy producent podajke ilosc bialka w suchej masie, czyli ile jest bialka w samym bialku, czy ilosc bialka w calosci masy odzywki, czyli jezlei bierzemy np. pod uwage sam proszek. Tutaj juz niestety wchodzi bardziej skomplikowana metodologia obliczeniowa, ktorymi posluguja sie w laboratoriach. ogolnie plus [...]
Suplementacja pozwala nie tylko na zwiększenie osiągów sportowca czy regeneracji powysiłkowej. Istnieją doniesienia mówiące o wpływie np. białka serwatkowego na glikemię (optymalizacja dostarczania węglowodanów dzięki wyrzutowi insuliny) czy wpływie węglowodanów na przygotowanie do wyścigu (np. kolarskiego, imprezy biegowej itd.). Nowe badanie [...]
[...] czerpiąc np. z warzyw, owoców, zdrowych źródeł tłuszczów, węglowodanów o wolnej kinetyce (ryż, kasza, makaron, pieczywo razowe) oraz odpowiednich zasobów protein (jajka, białka serwatkowe, ryby, rośliny strączkowe itd.). Świadomie wybierają produkty, które mogą zabrać im całe dekady życia. Referencje, badania naukowe, piśmiennictwo: [...]
[...] tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym sposobem na poprawę funkcjonowania ustroju. Tworzy to dogodne warunki do pozbywania się [...]
[...] rezygnujący z produktów mlecznych, wybierających te o niskiej zawartości alergenów, wegańskie lub bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na rośliny? Wiele osób z przyczyn zdrowotnych i światopoglądowych [...]
Na przyszłość sugeruję kupować odżywkę białkową, która zawiera białko serwatkowe, a nie dodatki sztucznie zawyżając ilość białka w produkcie, jak: tauryna, kreatyna, czy glicyna. Aminokwasy te są tańszymi surowcami niż białko serwatkowe. Dlatego też niektórzy producenci dodają je do produktu i rzeczywistości samego białka masz w nim mniej. Poza [...]
[...] która zawiera białko serwatkowe z białkiem pszenicznym a czyste białko serwatkowe, szczególnie w podobnej cenie, to wybór byłby bardzo łatwy. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie czyste białko serwatkowe, bez żadnych dodatków białka pochodzenia roślinnego. Np. SFD Nutrition WPC Proten Econo, które obecnie wychodzi najbardziej ekonomicznie.
[...] osoby. Warto przeczytać: Wpływ diety wysokobiałkowej na florę bakteryjną jelit Preparaty białkowe w żywieniu „fightera” Coraz częściej podkreśla się kluczową rolę podaży białka w codziennej diecie osób uprawiających sporty walki. Niezależnie, czy jest to boks, taekwondo, czy zapasy, mięśnie poddawane są na treningach tych dyscyplin dużym [...]
[...] jednak temat na zupełnie inny artykuł. Tydzień treningowy w 2 dni! Recepta dla zapracowanych Trening dla zapracowanych - wystarczą 2 godziny w tygodniu! Czy muszę jeść dużo białka? Jeśli nie masz pieniędzy na dobrą dietę, to musisz liczyć się z problemami. Nie starczy na zdrowe źródła tłuszczów, na węglowodany lub na proteiny. Musisz zgodzić się [...]
[...] występowania rozmaitych zaburzeń metabolicznych, w tym cukrzycy. Osoby w starszym wieku potrzebują więcej protein w porównaniu do młodych. Należy odpowiednio zwiększyć dawkę białka, jeśli ktoś podejmuje aktywność fizyczną, a szczególnie trening siłowy. Prawdopodobnie jednorazowa dawka u osoby w starszym wieku może wynosić od 30 g do 40 g, a [...]
[...] potencjału etanolu. Spotyka się tylko ogólnikowe stwierdzenie, iż „alkohol szkodzi zdrowiu”. A czy stosowanie odżywek białkowych (np. koncentratu, izolatu, hydrolizatu białka serwatkowego; białek mleka) może wykazywać działanie przeciwrakowe? Czy białka serwatkowe mogą zniwelować negatywne wybory żywieniowe i związane ze zbyt małą [...]